2011. október 8., szombat

Őszi napfény a tányérban


Hát beköszöntött végre az én imádott őszöm, és ki sem kell néznem az ablakon ahhoz, hogy megtudjam ezt a tényt... mert csillapíthatatlan vágyódás fogott el egy kis sütőtökkrémleves után, ilyet pedig ennyire koncentráltan mindig az ősz megérkezésekor érzek.
A sütőtökkrémleves az a fajta étel, ami minden szempontból tökéletes. Tápláló, aránylag egészséges, finom, csodálatosan szép színe van, az állaga mesés, és valahogy minden falat az otthon melegének a boldogsága.

Emlékszem, annak idején, kapcsolatunk hajnalán, amikor először főztem sütőtökkrémlevest, Ő őszinte döbbenettel nézett rám.
- Ez mi?
- Sütőtökkrémleves.
- De én ilyet még sosem ettem.
- Csodás, itt a remek alkalom, hogy megkóstold.
- De nekem ez olyan... gyanús.
- Gyanús?
- Gyanús. Olyan izé, sárga.
- Mert sütőtökből van.
- Hm. Kezdhetném inkább a másodikkal?
- Neeem, kóstold meg legalább, aztán még mindig mondhatod, hogy nem kéred.
- Nem kérem!
- De nem most mondhatod, utána!!
- De nekem nem tetszik, ahogy kinéz!
- Mert sárga?

- Meg olyan... sütőtökösen néz ki. Mondtam már, hogy nem szeretem a sütőtököt?
- Mondtad. De ez leves.
- Attól még sütőtökös.
- Hát jó. Te akartad... ha szeretsz, egy kiskanálnyit eszel belőle.
- Miiiiiiii?! Ez zsarolás!
- Igen. De különben meg sem kóstolod.
- Hát igen.
- Na ugye... itt a kiskanál.
- Jaaaaaj.

Szóval megkóstolta... és tegnap csak ennyit mondott, amikor a leveses fazékba belekukkantott, felragyogó pillantással: "Sütőtökkrémleves? Jaj, ezt imádom!"

Mautner Zsófi receptjéből indultam ki, egy-két változtatással - ez egy nagyon megbízható recept, ami különösen finom ízhatást eredményez. Legalábbis szerintem, mert én ezt bármeddig tudnám enni, mondjuk az ősz első napjától a következő ősz első napjáig. :-)


Sütőtökkrémleves


Hozzávalók:

1 kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 alma
1 fej hagyma
3 evőkanál méz
1 narancs
2 marhahúsleveskocka
25 dkg mascarpone
5 dkg vaj
só, frissen őrölt bors (sok) , szerecsendió
friss kakukkfű
1,5 l víz
tökmag vagy vegyes magkeverék (tökmag, fenyőmag, napraforgómag)



Elkészítés:

A sütőtököt néhány darabra vágjuk, kikanalazzuk a magokat, és előmelegített sütőben 200 fokon puhára sütjük.

Ezalatt előkészítjük a levest: a felkockázott hagymát a vajon megpároljuk, rászórjuk a kakukkfüvet is. Ha a hagyma már üveges, beletesszük a mézet, és 2-3 percig karamellizáljuk.

Ha már szép barnás, felöntjük vízzel, és beletesszük a megtisztított és felkockázott krumplit és almát; valamint a két leveskockát.

Amikor a krumpli és az alma is megpuhult, levesszük a tűzről, beletesszük a héjakból kikapart tököt, és botmixerrel összeturmixoljuk.

Ha ez megvan, belefacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk (ezt ne sajnáljuk), és tegyünk bele egy kis reszelt szerecsendiót is. Végül tegyük bele a mascarponét, és egy pár pillanatig még keverjük át a bekapcsolt botmixerrel.

Tálaljuk a pirított magokkal. Én szeretem még bele a pirított baconkockákat vagy a kis darabokra tördelt fetát is,  az eredeti recept pedig néhány csepp balzsamecetet javasol rá.





3 megjegyzés:

  1. Hát ez istenien hangzik, sem én sem a Párom nem ettünk még eddig sütőtökkrémlevest, de most szeretném kipróbálni, bár Ő is elég szkeptikusan áll hozzá a dologhoz.

    VálaszTörlés
  2. Igen, Ő is ez a szkeptikus típus, de most már tényleg őszinte rajongója ennek a levesnek, és két-három tányér alatt meg sem áll... bízom benne, hogy nálatok is nagy sikert fog aratni :-)

    VálaszTörlés
  3. Amikor elolvastam a hozzávalókat, már akkor tudtam, hogy ez nagyon finom leves lehet, úgyhogy hamarosan meglepem vele a családot!

    VálaszTörlés